הצגות ילדים ככלי העשרה עצמתי וכמפתח לעולם פלאי
"התיאטרון הוא האלמנט הטבעי של הילד" כתבה לאה גולדברג במאמר "הילדים והתיאטרון" מ-1953. “כל מי ששיחקה לו פעם השעה לשבת באולם של תיאטרון בהצגה של ילדים, יודע מה רב העונג לדבר אל הקהל העירני והנלהב הזה, התמים, המאמין בלב שלם לכל המתרחש על הבמה".
התיאטרון הראשון לילדים שפעל בארץ, עוד טרם קום המדינה, נקרא "תיאטרון הגננות". כינוי זה ניתן לו כי מי שהקימה אותו, יחד עם הסופר ומפקח המורים לוין קיפניס והבמאי יעקוב אוקסנברג, הייתה טובה חסקינה, גננת ומפקחת באיגוד הגננות, ואתה פעלו גם ברכה צפירה ושרה לוי-תנאי שהיו גננות גם הן. התיאטרון הוקם כחלק מתפישה חינוכית הרואה חשיבות בהקניית ערכים של תרבות, אמנות והצגות לילדים. בתחילת הדרך, לא הועלו הצגות שלמות, אלא יותר שירים וסיפורים קצרים כמו "אליעזר והגזר" הקלאסי של קיפניס, וכן שירי חגים ומסכות לחגים. במשך שנים ארוכות אחר כך עוד ראו בהמחזת טקסטים לילדים אמצעי חינוכי בלבד.
אחד האירועים המכוננים בתיאטרון הילדים בארץ, שתרם רבות להתפתחותו ולהתמקצעותו, היה העלאת המחזה "עוץ לי גוץ לי" שנכתב על ידי אברהם שלונסקי, וממשיך לעלות עשור אחר עשור ולכבוש את לב הילדים.
בשנות השבעים הוקם תיאטרון אורנה פורת לילדים ולנוער בשיתוף משרד החינוך ועיריית ת"א ולאורו הוקמו במהלך השנים קבוצות תיאטרון רבות המיועדות לילדים ושמות דגש על איכות ויצירתיות.
טיפוח ערכי ותרבותי בהצגות ילדים
באמצעות חשיפה לתיאטרון החל מהגיל הרך, זוכה הקהל הצעיר למפגש עם עולם הבמה, להעמקת ההיכרות עם אמנויות כגון מוזיקה, משחק, מחול ומחזאות, ולטיפוח ערכים אוניברסליים של אסתטיקה, תרבות, ומוסר.
ההצגות, המתרחשות על הבמה, מעוררות בקהל הילדים הזדהות, שיקוף של אירועים ודילמות מחייהם, ומעלות הצעות לדרכי התמודדות ופתרון תוך פיתוח הדמיון, המחשבה וההמצאה, והיכרות עם עולמות תוכן נרחבים.
בהקשר של תקופתנו, מהווה בילוי בהצגה זמן איכות, שבו הילד לא צופה בתכנים הרגילים שמספקים לו ערוצי הטלוויזיה והמשחק השונים, ושבו ההורים או הסבים והסבתות יכולים ליהנות גם הם מפעילות איכותית המשותפת לכל המשפחה.
בארץ כיום פועלים פסטיבלי תיאטרון שונים לילדים, וכן תאטראות רבים המיועדים במיוחד לילדים ולנוער, ביניהם ניתן למנות את תאטרון קליפה, הקרון, תאטרון ארנה פורת לילדים ולנוער, וכן את התאטראות הרפרטואריים הגדולים המעלים הפקות מיוחדות לילדים, בית לסין, הקאמרי, והבימה.
ההיצע הגדול מאפשר להורים ולילדים לבחור ממגוון רחב של הצגות לילדים ומופעים בהתאם לגיל, לתוכן המחזה, למיקום, לזמן ולתקציב, כך שניתן, בכל עת להעניק לילדים חוויה תרבותית מהנה, מעשירה ורבת קסם ומעוף.